Over de drempel workshop

Een sta-in-je-kracht training die zijn weerga niet kent!

Maaike en Daniël hebben, naar het originele concept van de bedenker Carel van Vliet, zijn training opgepakt en hun eigen ingrediënten toegevoegd, die kinderen op een speelse manier leert om zich beter uit te drukken door middel van technieken die ook in het theater worden toegepast. Deze methode is een getoetste methode die werkt bij kinderen vanaf de basisschool en volwassenen. Hier leggen we de methode uit zoals we die doen als we kinderen trainen. Bij volwassenen passen we de training aan.

Het hoofddoel van deze training is op individuele ontwikkeling gericht: na een intake, formuleren de kinderen zelf hun hulpvraag en gaan daarna met allebei of één van ons aan de slag. Er wordt gewerkt aan een individuele- en een groeps-eindopdracht: een korte podiumpresentatie voor ‘publiek’ (ouders/verzorgers, vrienden) Hierin kan het voorheen introverte, verlegen en faalangstige kind de aangeleerde vaardigheden in de praktijk gaan toepassen. Naast de reguliere vaardigheden die worden aangeleerd bij de faalangstreductie- trainingen wordt het kind hier ook technieken aangeleerd die worden toegepast door podiumkunstenaars (acteurs, zangers, dansers) Let wel, het gaat dus nooit om de kwaliteit van het product maar de manier waarop hij/zij acteert, voordraagt, declameert of zingt. Dus zonder angst en met meer zelfvertrouwen in hun eigen kracht staan!

Wat onderscheidt deze training ten opzichte van andere trainingen die gericht zijn om kinderen meer zelfvertrouwen te geven?

Ten eerste wordt er, naast de reguliere technieken uit de faalangstreductietrainingen ook gebruik gemaakt van methodes uit de theaterpedagogiek. Zoals bijvoorbeeld een acteur en een zanger werkt aan zijn rol, zo gaat het kind werken aan zijn of haar “rol” alleen is dit nu géén fictie, maar bedoelen we met rol, hun eigen identiteit. Samen met één van de twee coaches of allebei, gaan de kinderen in een veilige atmosfeer aan het werk om te ontdekken wat de mogelijke dimensies zijn van hun identiteit. Dat doet ze door allerlei gereedschappen aan te reiken die ook gebruikt worden in de theaterwereld. Via spel-, bewegings-, stem- en ontspanningsoefeningen wordt het mogelijk gemaakt om terug te keren naar hun eigen veilige binnenwereld. Ze leren om onderscheid te maken in hun gedachten: helpen ze me, of helpen ze me niet? Kinderen zijn zich niet bewust dat vanuit negatieve gedachtes een negatief zelfbeeld ontstaat. De tools die ze krijgen om hun gedachten om te vormen, zijn voor de rest van hun leven bruikbaar en dus beklijvend. De rust die ontstaat bij de wetenschap dat ze het heft in eigen handen hebben is meteen een voedzame en vruchtbare bodem voor hun groei!

Ten tweede zijn Maaike en Daniël zelf de onderscheidende factor vanwege Maaike’s jarenlange ervaring op het toneel en als zangcoach, netwerktrainer op VMBO’s, workshopleidster, koorleidster, theatermaakster, de trainingen die ze deed volgens de methode van Michael Tjechov en niet te vergeten haar studie in muziek en dramatherapie. En Daniël’s jarenlange ervaring in dramalessen geven op het ROC, netwerktrainer op VMBO’s, presentator, opleiding tot theatermaker en acteur, gecertificeerd coach op o.a. presteren onder druk, en het coachen op maat van allerlei verschillende mensen in verschillende omstandigheden. Kinderen moeten zich meteen op hun gemak voelen in deze training en de kracht van Maaike en Daniël is verbinden. Vanwege hun grote motiverende en enthousiasmerende manier van werken bouwen ze direct een vertrouwensband op met iedereen waar ze mee werken. De kinderen kunnen onder hun hoede grote stappen maken in het durven uiten van zichzelf. En in die veilige omgeving die ze creëren, krijgen de kinderen steeds meer zelfvertrouwen en komen ze uiteindelijk in hun kracht te staan!

Vergelijkbare berichten